Allhelgonahelgen 2022

Allhelgonahelgen 2022 är vecka 44

fredag 4 november - lördag 5 november

Helgdagar allhelgonahelgen 2022

DatumHelgdag
4 november, fredagalla helgons afton
5 november, lördagalla helgons dag

Datum för allhelgonahelgen kommande år

ÅrDatumVecka
Allhelgona 20233 november, fredag - 4 november, lördag44
Allhelgona 20241 november, fredag - 2 november, lördag44
Allhelgona 202531 oktober, fredag - 1 november, lördag44

Allhelgonahelgen

Allhelgonahelgen består av alla helgons afton som alltid infaller en fredag och av två helgdagar – alla helgons dag och alla själars dag. Syftet med dessa helgdagar är att under alla helgons dag minnas helgonens liv och under alla själars dag minnas våra bortgångna närståendes liv. Alla helgons dag firas alltid på lördagen mellan den 31 oktober och 6 november medan alla själars dag alltid firas söndagen efter alla helgons dag. Till en början firades alla helgon en dag för sig men då det slutligen blev för många dagar slogs firandet av helgonen som inte fick plats i almanackan ihop till en och samma dag. Det finns flera kända helgon varav några av dem är Lucia, den Heliga Birgitta och Franciskus. Allhelgonahelgen brukar uppmärksammas genom att ljus tänds vid gravarna på kyrkogårdarna runt om i Sverige.

Ljus vid gravar
Allhelgonahelgen brukar uppmärksammas genom att ljus tänds vid gravarna på kyrkogårdarna runt om i Sverige.

Alla själars dag kommer ursprungligen från en keltisk tradition att skrämma onda andar som kommit tillbaka från de döda, vilket gjordes genom att kelterna klädde ut sig och tände eldar. Detta oroade kyrkans präster förr i tiden och genom att i stället minnas de döda närstående hoppades man att den keltiska traditionen skulle ersättas.

Allhelgonahelgen infaller år 2022 den 5-6 november.

Halloween

Den keltiska traditionen övergick till det vi idag kallar för halloween, och i Sverige växte denna tradition fram på 1990-talet. Allhelgonahelgen kan lätt förväxlas med firandet av halloween. Båda högtiderna firas ungefär vid samma tidpunkt och går ut på att uppmärksamma de döda. Dock firas dessa på helt olika sätt. Till exempel består halloween av en enda dag till skillnad från allhelgona som firas en hel helg. Halloween infaller alltid den 31 oktober, år 2022 infaller dagen en måndag.


Två pumpor som dekorerats


Fem tips på hur du kan fira halloween 2022


1. Halloweenfest

Anordna en pampig halloweenfest! Pynta ditt hem med läskiga dekorationer och bjud in alla dina vänner till en maskeradfest.


2. Gör egna pumpalyktor

Vad är inte mysigare än att ha en sådan utanför din dörr? Maxa halloweenfesten med en festlig DIY-pumpalykta. Pumpalykten ser till att stämnigen är på plats och brukar oftast att gå att köpa i livsmedelbutiker som exempelvis Willys eller Ica.


3. Bus eller godis

Bus eller godis” är ett måste under halloween för barnen (och varför inte de vuxna också?). De senaste åren har detta inte varit möjligt på grund av coronapandemin, men år 2022 ser det ljusare ut för att kunna återuppta denna tradition. Ta på dig din läskigaste spökkostym och gå runt i kvarteret och knacka på hos grannarna!


4. Spökvandring

Gå på spökvandring! Antingen kan du anordna en egen spökvandring eller har du vägarna förbi till exempel Stockholm kan du boka in dig på en guidad spökvandring i gamla stan.


5. Halloweenpyssla

Detta är perfekt för familjen som ska fira halloween hemma! Det finns mängder av pyssel du kan göra med halloweentema, varför inte göra några läskiga ljusburkar eller halloweenfigurer av toarullar?

Har du inget pysselmaterial?
Det finns mängder av pyssel du kan göra av saker du redan har hemma! I år tar redaktionen på veckonummer inspiration från Melina:
Behöver du en kalender för att ha koll på halloween?

Då kan du självklart använda vår egna kalender! Kika i oktober / november så hittar du allhelgonahelgen och halloween!