Jul 2022

Julen 2022 är vecka 51

lördag 24 december - måndag 26 december

Helgdagar jul 2022

DatumHelgdag
24 december, lördagjulafton
25 december, söndagjuldagen
26 december, måndagannandag jul

Datum för jul kommande år

ÅrDatumVecka
Jul 202324 december, söndag - 26 december, tisdag51
Jul 202424 december, tisdag - 26 december, torsdag52
Jul 202524 december, onsdag - 26 december, fredag52

Jul

Julhögtiden är huvudsakligen en kristen högtid och tradition som firas till minne av Jesus födelse. I Sverige firas julen framför allt på julafton den 24 december men i övriga delar av världen firas den mestadels på juldagen den 25 december. Högtiden sträcker sig från Jesus födelse fram till trettondedag jul då de tre vise männen uppges ha besökt Jesus i Betlehem. I Sverige infaller däremellan också juldagen, annandag jul samt nyårshelgen och avslutas den 13 januari som kallas för tjugondag Knut, vilket innebär att julen ”dansas ut”.

krubba

Jultraditioner

Flertalet traditioner följer med julhögtiden. Till exempel är julgranen en tradition världen över, vilken har sitt ursprung i bland annat 1500-talets Tyskland. Julgranen tros också ha delvis ursprung i den nordiska och snarlika julgransvarianten som kallades för julstången. Det var under 1600- och 1700-talen som granen försågs med ljus och därefter har olika dekorationer fått ta plats i granen så som exempelvis färgade kulor.

julgran 2
Julgranen är en tradition världen över, vilken har sitt ursprung i bland annat 1500-talets Tyskland.

Julmat, musik och dekorationer

Specifik julmat intas under julhögtiden och kan variera från land till land. I Sverige är bland annat julskinka, prinskorv, köttbullar, risgrynsgröt, sill och janssons frestelse favoriter på julbordet. Det kan också skilja sig från olika svenska län vad som brukar dukas fram. Julen har också fört med sig speciell musik som handlar om jul. Varför inte gå på julkonsert? År 2022 anordnas flertalet julkonserter som kan hjälpa dig att känna den där härliga julstämningen. Under julen är det också vanligt att speciella juldekorationer plockas fram för att ytterligare maxa julkänslan, antingen sådant som man har köpt eller dekorationer man har pysslat ihop själv.

christmas-dinner-1926937_1920

Jultomten och julklappar

Jultomten och julklappar är andra självklara element under julhögtiden. Jultomten är en påhittad figur som kommer hem till familjerna under julen för att dela ut julklappar. Jultomtens ursprung kommer till största sannolikhet främst från biskopen Sankt Nikolaus som levde i Turkiet på 300-talet. Biskopen var känd för sin stora generositet och givmildhet och ett exempel på detta är att han lade mynt i de fattigas skor på nätterna. År 1920 började Coca-Cola illustrera jultomtar till sina julkampanjer och det är därifrån som dagens jultomte med röda kläder, rund mage och vitt skägg kommer.

tomte
Dagens jultomte har röda kläder, rund mage och vitt skägg.

År 2022 infaller julafton en lördag, därefter följer juldagen på söndagen och annandag jul på måndagen. Trettondagsafton infaller år 2023 en torsdag följt av trettondagen fredagen efter.


Fem mysiga och roliga aktiviteter du kan göra under julen 2022


1. Glöggmingel

Anordna glöggmingel! Samla alla dina vänner eller arbetskollegor och ha ett trevligt mingel tillsammans! Det är ett härligt sätt att hinna träffas och umgås innan julruschen och allt vad det innebär drar igång. Till glöggen kan du bjuda på olika tilltugg som går enkelt och snabbt att tillaga.


2. Baka julgodis

Baka ditt egna julgodis. Vad är roligare än att visa dina bagarfärdigheter genom att baka julgodis som du kan bjuda familjen och vännerna på? Det finns mängder med julgodis som både är enkelt och går snabbt att göra.


3. Filmkväll

Ha en filmkväll med jultema. Samla vänner eller familj och ägna en hel kväll åt att titta på mysiga julfilmer! Det finns mängder med julfilmer som garanterat höjer julstämningen till max. På redaktionen ser vi fram emot att kika på bland annat My Grown Up Christmas som vi hittade på denna filmlista från 2022.


4. Julklappslekar

Lek julklappslekar med dina kompisar! Ett perfekt sätt för ett kompisgäng att fira jul tillsammans är att köra någon form av julklappslek. Förutom att det är roligt och ibland hysteriskt är det också ett sätt att spara pengar då det kan bli dyrt att köpa julklappar till alla dina vänner. Det finns mängder av bra men billigare julklappar att köpa.


5. Gå på julmarknad

Gå på julmarknad med nära och kära. Vad höjer inte julstämningen mer än att gå på en mysig julmarknad där du kan strosa bland alla marknadsstånd med godis och hantverk? Under julen 2022 anordnas i Sverige ett flertal julmarknader du kan besöka.