Fakta om veckonummer
Hur fungerar veckonummer i Sverige?
I Sverige använder vi likt många andra europeiska länder ett officiellt system för att bestämma vilken vecka det är. Veckonumret byts ut på måndagar och slutar på söndagar, det som bestämmer om en vecka hör till ett visst år är sedan en simpel regel. Regeln säger att för att inkluderas under året så behöver åtminstone fyra dagar vara inkluderade. Det innebär att i vissa fall så kan exempelvis vecka 52 eller 53 överskrida in till januari följande år, och på samma sätt kan vecka 1 börja något år i föregående år, exempelvis 31 december.
Sammanfattning:
- Första dagen under veckan är på måndag
- Årets första vecka har minst fyra dagar i januari
Veckor i Mellanöstern
Mellanöstern och vissa muslimska länder använder också ett eget system. Veckor börjar på lördag och den första veckan börjar då den första lördagen på året faller in. Det liknar det amerikanska systemet, den enda skillnaden är att dem har bytt ut lördag mot söndag.
- Första dagen under veckan är på lördag
- Första veckan är lördagen som infaller först
Veckor i USA
USA och länder som tex. Kanada, Japan och Australien, byter veckodagar på söndag till skillnad från andra system som gör det på måndag eller lördag. Den första veckan infaller dagen då första januari är. Om du ska planera med en amerikan kommer du sällan prata i veckonummer, men om du skulle göra det så bör du komma ihåg dessa två enkla regler:
- Första dagen under veckan är söndag
- Första veckan är dagen då första januari infaller
Det är vanligtvis 52 veckor på ett år, ibland kan det dock vara 53. Det beror på att en vecka alltid måste innehålla 4 dagar för att räknas med, ibland blir det därför överlappande veckonummer på början och slutet av året.